Zonnepanelen

Energie besparen én lagere woonlasten

Veenvesters heeft voor huurders een aantrekkelijk aanbod. Wij betalen de plaatsing en het onderhoud van zonnepanelen. De huurder betaalt maandelijks een kleine bijdrage (2 euro per paneel) voor het gebruik. En dat is met een lagere energierekening snel terugverdiend!

Hoeveel kunt u besparen?

Hoeveel u kunt besparen hangt af van van verschillende dingen. Onder meer het aantal zonnepanelen dat u laat plaatsen, hoeveel zon er schijnt en de prijs die u bij uw energieleverancier betaalt voor elektriciteit. Maar besparen gaat u zeker!

Een voorbeeld

Zes zonnepanelen wekken gemiddeld ongeveer 1800 kWh per jaar op. Deze stroom hoeft u dus niet af te nemen van uw energieleverancier. De rest van de stroom die u nodig heeft, neemt u wel gewoon af van uw energieleverancier. U blijft hier dus gewoon klant.

Doordat u een groot deel van uw stroom niet meer van uw energieleverancier afneemt, daalt uw energierekening. U betaalt voor de zonnepanelen een klein bedrag extra aan servicekosten. Maar deze kosten zijn veel lager dan het bedrag dat u bespaart.

Hoe werkt het?

Plaatsen zonnepanelen

Namens Veenvesters plaatst PV-Thuis nieuwe zonnepanelen. Vooraf controleren zij of uw woning daar geschikt voor is.  Bij eengezinswoningen wordt de vraag gebundeld. Als er voldoende vraag is wordt de uitvoering gepland. Bij meergezinswoningen (appartementen) worden zonnepanelen helaas niet op verzoek geplaatst. Bij dit soort woningen wordt het alleen per complex uitgevoerd. 

Niet iedere woning is geschikt

De meeste huurwoningen zijn gelukkig geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen, maar niet allemaal. Bij oudere woningen kan het dak bijvoorbeeld niet sterk genoeg zijn om de panelen te dragen. En soms is een dakkapel zó groot, dat er niet genoeg ruimte overblijft voor de panelen. Ook kan het zijn dat er renovatieplannen waardoor er (nog) geen zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Maar in heel veel gevallen kan het wel en dan is het in alle opzichten de moeite waard!

Schoonmaak zonnepanelen

Zonnepanelen worden niet door Veenvesters schoongemaakt. De regen spoelt deze schoon, er wordt geen schoonmaakdienst voor ingeschakeld.

Zijn zonnepanelen (nog) wel interessant voor mij?

Ja, het blijft financieel interessant

Het is nog steeds financieel interessant om via Veenvesters zonnepanelen af te nemen! U hoeft de zonnepanelen niet zelf aan te schaffen. Dat doet Veenvesters voor u. De kosten voor de zonnepanelen zijn 2 euro per paneel per maand. Deze worden opgenomen in de servicekosten. De salderingsregeling van de overheid blijft nog bestaan tot in ieder geval 1 januari 2027.

Hoe komt het dat ik nog steeds voordeel heb?

Steeds meer energieleveranciers brengen terugleverkosten in rekening. De ene leverancier rekent een vast bedrag per dag of maand. Een andere leverancier rekent kosten voor iedere kWh stroom die u teruglevert. Het is dus heel belangrijk om goed na te vragen bij uw leverancier wat dit voor u betekent.

Uw energierekening wordt dus wel iets hoger. Maar zolang de salderingsregeling er nog is, blijft de regeling voor zonnepanelen voordelig voor u. Dankzij die salderingsregeling wordt de stroom die u opwekt, afgetrokken van stroom die u verbruikt. U betaalt alleen het saldo daarvan. En dat voordeel is nog steeds hoger dan de kosten die energieleveranciers rekenen voor het terugleveren van stroom.

Veenvesters kiest ervoor om niet té veel panelen op uw dak te plaatsen. U wekt daarmee wel energie op, maar minder dan u per jaar gebruikt van het stroomnet. Hierdoor heeft u nog steeds het voordeel van de zonnepanelen.

Gebruik apparaten als de zon schijnt

Het beste advies blijft:
Gebruik apparaten die veel energie verbruiken (zoals een wasmachine en een wasdroger) als de zon schijnt. Dus op het moment dat uw zonnepanelen stroom opwekken. Dan gebruikt u op dat moment zelf de energie die u opwekt en levert u niet terug aan de energieleverancier.

Kijk voor meer informatie op de website van de consumentenbond.

Veel gevraagd over Zonnepanelen

Hoe kan ik zien hoeveel stroom er wordt opgewekt door de zonnepanelen?

Algemeen

U kunt op de omvormer lezen hoeveel stroom er wordt opgewekt.

Er worden bij mij zonnepanelen geplaatst, de leverancier komt een probleem tegen. Wat moet ik doen?

Algemeen

Neemt telefonisch contact op met Veenvesters 0318 55 79 11. Wij kunnen dan kijken of er een oplossing is. Ook kan de leverancier contact opnemen met Veenvesters. Vaak hebbben zij een contactpersoon, die ervoor kan zorgen dat ze snel weer verder kunnen.

Wanneer betaal ik servicekosten voor de zonnepanelen?

Algemeen

U betaalt servicekosten voor zonnepanelen, die voor eigen gebruik zijn. Woont u in een complex waar zonnepanelen op liggen voor gemeenschappelijk gebruik, dan betaalt u geen servicekosten voor de zonnepanelen.

Kan ik zonnepanelen op mijn woning krijgen of mag ik ze zelf (laten) plaatsen?

Algemeen

Een aanvraag voor zonnepanelen kunt u doen via het formulier

Aanvraag zonnepanelen

Wij beoordelen de situatie en daarna hoort u van ons wat de opties zijn.

Zelf zonnepanelen (laten) plaatsen op uw woning mag niet. En dat is gelukkig ook niet nodig. Het is voor u namelijk financieel veel voordeliger om zonnepanelen te laten plaatsen door Veenvesters. U betaalt elke maand €2,- servicekosten per paneel. En bij een eventuele verhuizing in de toekomst heeft u er geen omkijken meer naar.

Wat gebeurt er met mijn energierekening als ik zonnepanelen krijg?

Algemeen

Het aansluiten en gebruiken van zonnepanelen heeft invloed op uw energierekening. U gaat minder stroom inkopen, uw rekening wordt dus lager.

U blijft aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Ook blijft u een contract houden met uw energieleverancier voor het inkopen van de rest van de stroom die u nodig heeft. Daardoor blijven op de rekening de vaste kosten, de netwerkkosten en het vastrecht staan.

Van de overheid ontvangt u een heffingskorting. Die staat ook op de rekening.

Op mijn flat liggen zonnepanelen. Kan mijn huurwoning hierop aangesloten worden?

Algemeen

Bij hoogbouw kan dit niet altijd. Per situatie beoordelen wij wat de opties zijn. U kunt hier een aanvraag doen via het contactformulier

Waarom biedt Veenvesters zonnepanelen aan?

Algemeen

We willen hiermee meewerken aan betaalbaar wonen door uw woonkosten te verlagen. En aan het houden van het milieu door het verminderen van CO2-uitstoot. Zonnepanelen zijn namelijk goed voor het milieu én uw portemonnee.

U bent niet verplicht om zonnepanelen te laten plaatsen, als wij dit aan u aanbieden. U mag zelf beslissen of u wilt meedoen.

Wat betaal ik voor het laten plaatsen van zonnepanelen?

Algemeen

Veenvesters betaalt de aanschaf, garanties, plaatsing en het onderhoud van de zonnepanelen. U betaalt voor het gebruik van de panelen elke maand extra geld aan servicekosten van €2,- per paneel. Het totale bedrag vindt u terug in de servicekosten. Onderaan de streep houdt u geld over, omdat u bespaart op uw energierekening.

De overeenkomst duurt zolang u in de woning blijft, met een maximum van 15 jaar. In deze periode geniet u natuurlijk van alle voordelen. Gaat u verhuizen? Dan vervalt het contract automatisch.

Heeft de plaatsing van zonnepanelen invloed op de woningwaardering?

Algemeen

Ja, de woning wordt energiezuiniger en daardoor komen er WWS-punten bij.

Omdat u een bedrag betaalt voor de zonnepanelen in de servicekosten, worden deze punten niet meegeteld.

Hoeveel zonnepanelen worden er op het dak geplaatst en hoeveel kunnen er per woning aangesloten worden?

Algemeen

Als u in een eengezinswoning woont, worden er maximaal 6 zonnepanelen geplaatst. Dit vanwege de beperkte beschikbaarheid van zonnepanelen en personeel om ze te plaatsen. Wij willen zoveel mogelijk huurders laten profiteren van het voordeel van zonnepanelen. Bij meergezinswoningen (flat of appartementencomplex) ligt dit aantal tussen de 4 en 6.

De zonnepanelen worden op het dakvlak geplaatst waar het de meeste energie oplevert. Soms is het ook mogelijk/noodzakelijk om de panelen over 2 dakvlakken te verdelen. 

Moet ik iets doorgeven bij mijn energieleverancier of netbeheerder wanneer de zonnepanelen geplaatst zijn?

Algemeen

Nieuwe zonnepanelen De leverancier van de zonnepanelen zorgt na het plaatsen van de panelen voor de aanmelding bij energieleveren.nl Iedere energieleverancier kan hier informatie opvragen over de panelen van een bepaald adres. Het kan wel een week of twee duren voordat de informatie zichtbaar.

U moet zelf doorgeven aan uw energieleverancier (bv. Eneco of Essent) dat u zonnepanelen heeft. Wij weten niet met welke leverancier u een contract heeft. 

De data logger (Xemex kWh meter) Kastje wat lijkt op de slimme meter. Het kastje zit in de meterkast of naast de omvormer en registreert de opbrengst. De meter staat in verbinding met Solarminds. Dit bedrijf verzorgt het beheer van de installatie voor Veenvesters. Het aanmelden wordt verzorgd via de installateur. Daarna ontvangt u inloggegevens voor de portal van Solarminds. Hierin kunt u zelf zien wat het systeem opbrengt.

 Als het systeem niet (goed) werkt, registreert de Xemex meter dat en krijgt Solarminds een melding.

Bestaande zonnepanelen (u gaat verhuizen naar een woning waar al zonnepanelen op liggen) U moet zelf doorgeven aan uw energieleverancier (bv. Eneco of Essent) dat u zonnepanelen heeft. Wij weten niet met welke leverancier u een contract heeft.

De zonnepanelen zijn bij het plaatsen al aangemeld bij energieleveren.nl  en uw energieleverancier kan dus heel makkelijk de informatie van uw woning daar opvragen.

Wie doet het onderhoud van de zonnepanelen?

Algemeen

Zonnepanelen vragen weinig onderhoud. Ze hoeven niet te worden schoongemaakt, want de regen spoelt ze schoon.

U krijgt de zekerheid van Veenvesters dat de zonnepaneleninstallatie technisch goed werkt en onderhouden wordt. Bij storingen wordt actie ondernomen door het bedrijf wat voor ons het technisch onderhoud uitvoert. U hoeft hier niets voor te betalen.

Valt de netto besparing op uw elektriciteitsrekening helemaal weg door het niet (goed) technisch werken van de zonnepanelen of zonnepaneleninstallatie? Dan storten wij de door u betaalde servicekosten terug tot het maximum bedrag waarbij u geen verlies maakt. U zult dus nooit meer voor elektriciteit betalen, dan toen u geen zonnepanelensysteem had.

Ik wil zonnepanelen op mijn balkon plaatsen. Mag dat?

Algemeen

Helaas is het niet toegestaan zonnepanelen op uw balkon te plaatsen. Neem contact met ons op als u belangstelling heeft voor zonnepanelen. Wij kunnen dan kijken of uw complex van zonnepanelen kan worden voorzien.

Worden mijn zonnepanelen schoongemaakt?

Algemeen

Zonnepanelen worden niet door Veenvesters schoongemaakt. De regen spoelt deze schoon, er wordt geen schoonmaakdienst voor ingeschakeld.

Ik lees veel over brand als gevolg van zonnepanelen. Hoe zit dit?

Algemeen

Deze berichten kennen wij helaas ook. Bij al die branden kwam het door slecht installatiewerk.
De eisen die wij stellen bij de installatie zijn zo hoog, dat dit bijna niet kan gebeuren. 

Wat is salderen?

Algemeen

Op zonnige dagen kan er door weinig gebruik een energieoverschot ontstaan. Dit overschot wordt automatisch teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnetwerk.

Dit energieoverschot gaat van uw verbruik af. Dit noemen we salderen en kunt u terugzien op de jaarafrekening.

Als de regels in de toekomst veranderen, kan uw verwachte besparing minder worden. 

Ik ga verhuizen, kan de aansluiting van de zonnepanelen overgezet worden naar mijn nieuwe woning?

Algemeen

Omzetten van zonnepanelen van de ene woning naar een andere woning doen we niet.

U kunt wel een nieuwe aanvraag voor zonnepanelen indienen voor uw nieuwe adres. Dit kan via het contactformulier.