Energie besparen

Energiemaatregelen aanvragen

Met de knop hieronder kunt u een aanvraag doen voor verschillende energiemaatregelen. We bespreken samen wat de opties zijn en plannen een afspraak in voor het plaatsen ervan.

Let op! Gezien het grote aantal aanvragen kan het enkele maanden duren voordat uw aanvraag in behandeling wordt genomen. U hoeft hiervoor geen contact met ons op te nemen. Onze aannemer neemt zelf contact met u op zodra er weer ruimte in de planning is.

Aanvraag energiemaatregelen

Gratis advies Energiecoach

Als huurder van Veenvesters kunt u via de website van de huurdersvereniging een gratis gesprek aanvragen met een Energiecoach. Die komt niet alleen met advies, maar brengt ook energiebesparende producten mee. De Energiecoaches zijn gemotiveerde vrijwilligers. Samen met u kijken ze welke maatregelen u kunt nemen om uw energieverbruik omlaag te brengen.

Wilt u zelf opgeleid worden tot Energiecoach?
Mail dan naar secretaris@hvvv.nl.

Zonnepanelen

Woont u in een eengezinswoning van Veenvesters en heeft u nog geen zonnepanelen? Dan kunt u Veenvesters vragen of uw woning geschikt is om er zonnepanelen op te plaatsen. Dit hangt onder meer af van de sterkte van uw dak.

Wilt u weten hoeveel u kunt besparen door zonnepanelen? Of wilt u zonnepanelen aanvragen?

Ga dan naar onze pagina over zonnepanelen.

Veel gevraagd over Energiebewust wonen

Moet ik zelf de meterstand doorgeven aan de energieleverancier?

Algemeen

Ja, u moet zelf de stand doorgeven. Veenvesters doet dat niet. Als u een slimme meter heeft dan hoeft u de meterstand voor elektra en gas niet door te geven. Deze worden dagelijks uitgelezen en de stand is bekend bij de energieleverancier.

Heeft u een oude analoge meter voor gas of elektra dan moet u deze stand wel zelf doorgeven. Uw leverancier zal laten weten wanneer u de stand door moet geven.

De stand van de (analoge) watermeter moet u altijd zelf doorgeven aan Vitens.

Ik ervaar tocht in mijn woning. Kunnen jullie dit oplossen?

Algemeen

Vervelend dat u tocht ervaart. Een tochtstrip kan vaak al helpen. Graag bespreken we samen wat de mogelijkheden zijn en plannen we een afspraak in. Dit kunt u doen door op www.veenvesters.nl op 'Maatregelen energiebesparing aanvragen' te klikken.

Hebben jullie nul op de meter woningen?

Algemeen

Nee, wij hebben geen nul op de meter woningen.

Ik heb een heel hoog stroomverbruik. Kan mijn installatie gecontroleerd worden?

Algemeen

Heeft u twijfels aan de installatie? Neem dan contact op met uw netbeheerder.

Ik wil mijn gasaansluiting weer laten herstellen. Kan dat?

Algemeen

Helaas is het niet mogelijk de gasaansluiting weer in gebruik te nemen. Veenvesters wil daar waar mogelijk het gasverbruik verminderen.

Ik wil graag een perilex aansluiting. Wat zijn de mogelijkheden?

Algemeen

Wanneer u overgaat van het koken op gas naar elektra kunt u een perilex aansluiting aanvragen via het contactformulier. Kies voor de optie algemeen. Wij schakelen dan een elektricien in om de aansluiting te maken. Ook laten wij een loodgieter de gasaansluiting afdoppen. Hier zijn voor u geen kosten aan verbonden.

In een nieuwbouwwoning is een perilex stopcontact om elektrisch te koken al aanwezig. Koopt u een kookplaat? Zorg dan dat deze een snoer met een perilex stekker heeft. Wij raden aan een kookplaat te kopen die geschikt is voor 2 fasen en 16 ampere. Laat deze installeren door een erkend installateur. Het kooktoestel mag niet zwaarder zijn dan 7000 Watt.

Ik heb een aansluiting voor elektrisch koken gekregen. Is dit een 2 fasen of een 3 fasen groep?

Algemeen

Standaard wordt een 2 fasen groep geplaatst.

Kloppen mijn meters wel?

Algemeen

De meters zijn wettelijk goedgekeurd. Dus we moeten ervan uitgaan dat deze kloppen. Twijfelt u aan de juistheid van de meter? U kunt uw netbeheerder vragen deze te controleren.

Wat doen jullie aan duurzaamheid in mijn woning?

Algemeen

Projectmatig worden door ons de volgende zaken aangepast:

  • Plaatsen energiezuinige cv-ketels
  • Mechanische ventilatie aanbrengen
  • Isoleren van spouwmuren of begane grondvloeren
  • Plaatsen van zonnepanelen op hoogbouwcomplexen
  • Aanbrengen isolerende beglazing

U kunt zelf ook zaken aanvragen voor uw woning: 

(let op: de huurprijs gaat hierdoor wel omhoog)

Wij kunnen ook enkele energie besparende maatregelen voor u uitvoeren. Meer daarover leest u hier.

Ik wil graag een slimme meter in de woning. Waar kan ik die aanvragen?

Algemeen

U kunt deze aanvragen bij uw netbeheerder. Dit is Stedin of Liander.

Ik wil een laadpaal plaatsen bij mijn woning. Mag dat?

Algemeen

Dit mag alleen als u een woning heeft met een eigen parkeerplaats. 

U moet hiervoor wel vooraf toestemming vragen: Aanvraag zelf klussen.

Ik woon in een hoogbouwcomplex. Kan Veenvesters een laadpaal plaatsen bij mijn woning?

Algemeen

Nee, u kunt dit nu niet bij ons aanvragen. Als ons beleid in de toekomst verandert, kunt u dit terugvinden op onze website.

Wie is Devo?

Algemeen

DEVO is een lokaal energiebedrijf welke warmte levert in Veenendaal-oost. Ze leveren warmte en koeling aan de buurten Buurtstede, Veenderij en Groenpoort. Met hun innovatieve energiesystemen voorkomen ze heel wat CO₂-uitstoot. Zo dragen ze bij aan het duurzame karakter van Veenendaal-oost.

Wat is een warmtenet?

Algemeen

Een warmtenet is een netwerk van leidingen in de grond. Via deze leidingen krijgen woningen en gebouwen warmte geleverd. Een warmtebron verwarmt het water in het warmtenet. Dit warme water geeft warmte af aan de afleversets in huizen.

Wat is een afleverset?

Algemeen

Een afleverset is een apparaat dat uw huis koppelt aan het warmtenet. Het is kleiner dan een cv-ketel. De afleverset zorgt voor het opwarmen van koud tapwater zodat u warm water uit de kranen in uw keuken en badkamer krijgt. En het zorgt voor warmte voor uw vloerverwarming of radiatoren. De temperatuur in huis regelt u makkelijk met de thermostaat.

Wat zijn de voordelen van een warmtenet?

Algemeen

1. Duurzaamer.
2. Veiliger en gezonder.
3. Geen onverwachte kosten.
4. Klaar voor de toekomst.
5. Betrouwbaarder.
6. Een collectief en sociaal systeem.

Wat doet het energiesysteem van Devo?

Algemeen

Het duurzame energiesysteem van DEVO zorgt ervoor dat uw huis aangenaam warm is op koude dagen en lekker koel op warme dagen.
In uw meterkast hangt een afleverset en een warmtemeter. De afleverset geeft de warmte uit het warmtenet af aan uw binnenhuisinstallatie,
bijvoorbeeld uw vloerverwarming. De warmtemeter houdt bij hoeveel warmte u gebruikt.

Ook het verwarmen van tapwater regelen Devo. De warmtewisselaar in de afleverset verwarmt koud drinkwater. Het opgewarmde water stroomt naar
de kranen in keuken of badkamer. Dit gebeurt via een gescheiden systeem, waardoor drinkwater niet in contact komt met water van het warmtenet.
Het waterverbruik betaalt u rechtstreeks aan uw waterbedrijf.

In de zomer levert DEVO koude via de afleverset. Uw vloerverwarming werkt dan als topkoeling. Daarmee houd u het binnen zomaar een paar graden koeler.

Ik ontvang warmte/koude van Devo, welke kosten betaal ik?

Algemeen

Voor de levering van warmte betaalt u elke maand een voorschotbedrag. Aan het eind van het jaar verrekenen we dat met de kosten van uw werkelijke verbruik.

U betaalt vastrecht voor de levering van warmte en koude, voor de huur van de afleverset en voor de warmtemeter. Dit is een vast bedrag dat losstaat van uw warmteverbruik. Daarnaast betaalt u een variabel deel. Dat
is gebaseerd op hoeveel warmte u verbruikt in uw woning. Het warmteverbruik meten ze nauwkeurig met een slimme warmtemeter.

Welke kosten betaal ik voor verkoeling bij Devo?

Algemeen

Voor koeling betaalt u alleen vastrechtkosten. Het verbruik is gratis en wordt niet gemeten. U kunt in de zomermaanden dus onbeperkt gebruikmaken van koeling.

Veel gevraagd over Energie besparen

Hoe kan ik energie besparen in mijn woning?

Algemeen

Hier wat handige tips:

  • Controleer regelmatig het waterpeil van uw verwamingsketel en ontlucht de radiatoren 1 keer per jaar.
  • Zet alle radiatoren in een ruimte op dezelfde stand.
  • Sluit de deur als u een ruimte uitgaat.
  • Plak radiatorfolie aan de achterkant van de verwarming. Dat voorkomt onnodige stralingswarmte.
  • Investeer in energiezuinige apparaten.
  • Hallogeenlampen en lampen met een dimmer hebben vaak een transformator. Deze verbruiken ook stroom als de lamp uit is. U kunt het beste gewoon de stekker uit het stopcontact trekken.
  • Koop een buitenlamp met bewegingsmelder zodat de lamp niet altijd brandt.
  • Vervang elke kapotte lamp door een LED-lamp. Die gaat langer mee en zijn beter voor het milieu.
  • Een screensaver bespaart meestal geen energie. Pas de instellingen van uw computer aan om het stroomverbruik te verminderen.

Kijk op deze website voor nog meer energiebesparende tips in en om uw huis. Ook op onze eigen website hebben wij een pagina met informatie aangemaakt over Energie besparen.

Mag ik zelf een slimme meter plaatsen in mijn woning?

Algemeen

Ja, dat mag. U hoeft hiervoor geen toestemming aan ons te vragen.

Ik wil mijn gasmeter laten verwijderen, zodat ik geen vastrecht meer hoef te betalen. Hoe regel ik dit?

Algemeen

Dit is alleen mogelijk als u een collectieve cv-installatie hebt. Neem contact op met Veenvesters om een aanvraag in te dienen voor het verwijderen van de gasmeter uit uw woning. Veenvesters verzorgt de aanvraag bij Stedin.